Fijn dat je mijn persoonlijke verhaal leest. Ik ben Froukje, KNO-arts, coach, en eigenaar van Zorg voor de dokter.

Met mijn bedrijf draag ik een bij aan het hervinden van (werk)geluk, plezier en veerkracht van ons als artsen. De noodzaak hiertoe wordt onderstreept door de toename van het aantal artsen en co-assistenten dat oververmoeid, overspannen, of zelfs burn-out raakt. Zorgen voor jezelf gaat vooraf aan zorg dragen voor elkaar, en dan kan je ook goed zorgen voor je patiënten.

Een kennismaking met de Dalai Lama was een van de cruciale momenten onderweg naar mijn eigen bedrijf. In 2012 ontmoette ik hem op een congres in India. Stel je voor, we zitten met een groep mensen in spanning op zijn komst te wachten. Hij komt de zaal binnen, het wordt stil en er gaat een golf van ontzag door het publiek. Eenmaal op het podium vertelt hij over zijn levensmissie en zijn persoonlijke ervaringen met medische zorg. Iedereen mag een vraag opschrijven die je aan hem zou willen stellen. Mijn vraag wordt uitgekozen: How could we as doctors contribute to your vision of a better world?

Hij is even stil en kijkt me glimlachend aan:

The most pivotal thing is that you as doctors take care of yourself first, just as well as you wish to take care of your patients.

Je kan een speld horen vallen in de zaal en daardoor dragen zijn woorden nog verder. En hij heeft natuurlijk gelijk. Pas als je goed voor jezelf zorgt kan je goed voor een ander zorgen. Niet alleen besluit ik om bewuster goed voor mezelf als dokter te zorgen, maar ik weet dat ik ook mijn collega-artsen wil inspireren om goed voor zichzelf te zorgen. En daar ligt een uitdaging, het is broodnodig dat we meer aandacht hebben voor onszelf en elkaar als artsen.

Hoe mijn pad verliep

Ieder mens is een reiziger in dit mooie leven, een authentieke leerling en leraar, mentor en scholier, en zo ook ik. Ik ben de oudste uit een gezin van drie dochters; mijn moeder was huisarts, mijn vader psycholoog. Ik ben enthousiast, vrolijk, leergierig, betrokken, intuïtief en bevlogen. Na mijn middelbare school heb ik in Amerika en Frankrijk gestudeerd, om vervolgens geneeskunde in Groningen te studeren. Ik heb gewerkt in de sportgeneeskunde en de heelkunde, ben gepromoveerd in Maastricht en heb mijn opleiding tot KNO-arts genoten in het UMCU. Momenteel ‘dokter’ ik met veel plezier als KNO-arts in het Antonius Ziekenhuis.

Omdat ik ook goed voor mezelf wil zorgen besteed ik veel aandacht en tijd aan zelfontwikkeling en persoonlijk (medisch) leiderschap. Dat heb ik onder andere gedaan via leiderschapsprogramma’s van 4 young people, Gamechangers in Health, 365 dagen succesvol en een coachingsopleiding. Tijdens mijn opleiding tot KNO-arts in het UMCU heb ik veel geleerd over het wel en het wee van medisch leiderschap, en ik heb een cursus ‘director meets doctor’ gevolgd om me beter te verdiepen in de bestuurlijke ziekenhuiswereld. Ook volgde ik de opleiding tot peer supporter. Collega’s of aanstaande collega’s kunnen als ‘sparring partner’ en steunpilaar bij mij terecht, samen werken we bijvoorbeeld aan het minimaliseren van negatieve impact van een (medisch) incident.

Visie

De wijsheid zit uiteindelijk in jezelf. Ik ben overtuigd van het feit dat we beter ‘dokteren’ en ons beter afstemmen op onze patiënten als we eerst goed voor onszelf zorgen. En zorg dragen voor onszelf begint met af en toe de tijd nemen voor reflectie. De ervaring leert helaas dat dat voor ons niet altijd vanzelfsprekend is. Juist de manier waarop we ons vak willen beoefenen en voor patiënten willen zorgen kan een hoge tol eisen; als betrokken, bevlogen mensen die alles onder tijdsdruk graag goed willen doen, gaat dat bij vlagen ten koste van onszelf en ons privéleven.

Voor wie?

Met Zorg voor de dokter bied ik jou als collega exclusieve persoonlijke begeleiding om met energie en bevlogenheid in het leven en je vak te kunnen handelen. Vaak is er een aanleiding dat dat even niet meer lukt, zoals een vervelende situatie op het werk of privé. Ik ben er dan om even op adem te komen en samen te reflecteren op je worsteling. Het is niet meer dan normaal dat je ook -en misschien wel juist- als arts even stil mag staan bij wat er is gebeurd en welke koers je wil varen.

Heb je iets waar je tegenaan loopt, waar je van wakker ligt of waar je graag even over wil praten? Ik wil je uitnodigen om te ervaren dat coaching een groot verschil voor je kan maken. Met mijn bedrijf Zorg voor de dokter geef ik aandacht aan de mens achter de dokter. Op die manier draag ik graag bij aan het verhogen van je veerkracht en werkplezier, ik stimuleer je om te denken in mogelijkheden en om je hart te volgen, ook als dat betekent dat je het lef moet hebben om van gebaande paden af te wijken.

Neem gerust contact met mij op voor een kennismakingsgesprek, dan kijken we of coaching je kan helpen.